Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

Отворено прифатилиште во Пунктот за бездомници во Момин поток

Кревет за привермено згрижување ќе можат да добијат бездомниците во ново отвореното Прифатилиште за бездомници кое на  17 Ноември беше пуштено во употреба од страна на Гренералниот секретар на Црвен крст на Р.Македонија, Саит Саити и Градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски.

Прифатилиштето ќе функционира во рамки на постоечкиот Пункт за бездомници во Момин поток кој е прв и единствен во земјата и обезбедува услуги за бездомниците повеќе од две години. Истиот е отворен понеделник кога бездомниците добиваат хигиенски услуги и петок кога добиваат и чисти алишта, лекарски преглед и неопходни лекарства, разговор и совети од психолог, оброк и топол напиток. Транспортот на корисниците на услуги на пунктот се обезбедува од страна на Црвениот крст од неколку локации во градот и по добиените услуги се враќаат повторно на истата локација.

Во периодот од две години може да се заклучи дека поголемиот дел од овие лица немаат здравствено осигурување, боледуваат од хронични болести (белодробни заболувања, зголемен крвен притисок и заболувања на срцето и крвотокот, кожни заболувања). Тимот на Црвениот крст обезбеди 4 хируршки интервенции на овие лица во болниците во Клиничкиот центар во Скопје.

Работата со нив во изминатиот период укажа на потребата од место за прифат за бездомниците кои поради здравствени и/или психосоцијални потреби  неопходно е да добијат и привремено згрижување до надминување на состојбата.

За таа цел со финансиска поддршка од Градот Скопјe (1 400 000,00 денари) се зголемија капацитетите на пунктот за 60 м2, со тоа што новиот простор  опремен сo кревети, тоалет, чајна кујна и други неопходни средства за функционирање на истиот ќе одговори на потребите на овие лица.

На отварањето присуствуваше и амбасадорот на Словенија, Брајан Бергант кој  во името на група словенечки компании донираше чек од 4 000 Евра за подобрување на условите на прифатилиштето.

 

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE