Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

Помислете и на нас

Црвениот крст на град Скопје во соработка со 5-те ООЦК традиционално се вклучува со активности и посебна програма по повод одбележувањето на 16 Октомври -  Меѓународниот  ден на гладта.

Со оваа активност, наменета за помош на најранливото население во земјата, во голема мерка успеваме да ја покренеме свеста кај пошироката јавност за проблемите со гладта, како и обезбедување на помош и поддршка за ранливото население во нашиот град и околината.
Со кампањата се мобилизираат волонтерите на Црвениот крст, но и се мотивираа граѓаните да се вклучат за меѓусебна помош и поддршка.

5-те ООЦК да ги дистриубуираат писмата /барања за донација до сите форми регистрирани како трговци поединци (ТП) на територија на нивната општинска организација, или во просек беа опфатени по 700 ТП на територија на секоја ООЦК. Црвен крст на град Скопје ги покри поголемите фирми/институции на територија на град Скопје чии број е околу 400.

Во склоп на големата крводарителска акција во Амбасадата на Америка беше поставен пункт за собирање на прехрамбени продукти. Согласно претходно добиените препораки од наша страна, донирана беше околу 2.5 т. храна со подолг рок на употреба наменета за престојниот зимски период.

Како дел од активностите за донирање на донирање на храна и парични средства поставени беа штандови во компанијата ОНЕ, Студио модерна, Кореа аутодрејд и во СИВУС. 
Преку овие активности вработените во компаниите ја покажаа нивната социјална одговорност

Штанд за продажба на шољи и собирна акција за храна беше поставен и во Американското училиште НОВА, а ООЦК реализираа продажба на вредносни бонови преку поставување на 4 пунктови на атрактивни локации во рамките на нивните општини.

По завршувањето на активностите на ниво на град Скопје формирани се 390 семејни пакети и истите се дистрибуирани во рурални средини (мултиетнички), на лица со посебни потреби и на стари и изнемоштени лица.

Сите овие активности беа насочени кон подигнување на свеста за проблемите со гладта и сиромаштијата,  помош и поддршка кон ранливи групи население.

 

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE