Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

Црвен крст на град Скопје добитник на наградата ФЕНИКС

Овогодинешниот добитник на наградата Феникс која ја доделува општината Центар е Црвениот крст на град Скопје.

Наградата Феникс се доделува на физички и правни лица од општината Центар и од Република Македонија како знак на општествено признание за особени постигнувања во различни области од значење за развојот на Општината и нејзина афирмација во Република Македонија и во светот.

feniks 2
Оваа година тимот и волонтерите на Црвениот крст на град Скопје напорно работеа на повеќе активности и кампањи чии централни случувања и резултати беа посветени на граѓаните на општина Центар.
Беа спроведени активности по повод Денот на гладта и Неделата на солидарност и беше организирана кампања по повод Светскиот Ден на Црвениот крст под мотото Пронајди го Волонтерот во Себе.
Клубот на Млади на Црвен крст на град Скопје организираше ден посветен на децата од згрижувачки семејства како и Новогодишна елка на желби за истата целната група на територија на општина Центар.

Исто така, на територијата на општина Центар Црвениот крст на град Скопје спроведе четири крводарителски акции и тоа на 21ви јануари и 5ти октомври во спомен на Тоше Проески во соработка со Тоше Фан Клуб, на 14-ти јуни по повод светски ден на крводарителство и на 26-ти јули по повод земјотресот во Скопје.
Централна активност која особено даде придонес за развој на општината, особено во образованието, е успешната имплементација на ЦКА-ПХВ програмата во сите основни училишта во општината.
Со оваа програма беа опфатени 202 ученика кои добија основни знаења за Движењето на Црвениот крст и Црвената полумесечина и научија како да изработат и документираат мал проект за добробит на заедницата.
Наградата Феникс за организацијата на Црвениот крст на град Скопје претставува потсетник за успешноста и вложениот труд но, особен акцент става на идејата за секојдневното повторно раѓање и будење на хуманоста во општеството, баш онака како тоа го прави самиот Феникс.

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE