Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

ЦРВЕН КРСТ НА ГРАД СКОПЈЕ ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТСКИОТ ДЕ НА СТАРИТЕ ЛИЦА

На 1ви октомври во Музејот на Град Скопје со промоција на филмот „Како вчера да се родив“ Црвениот крст на град Скопје го одбележа Светскиот ден на старите лица.

Филмот е резултат на заедничката соработка помеѓу Институтот за Етнологија и Антропологија(ИЕА) при ПМФ (УКИМ) и Црвениот крст на град Скопје во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“-„Грижа за стари лица“.

Истиот е изработен од страна на средношколци-учесници на работилница за толеренација на ИЕА и волонтерите на проектот „Грижа за стари лица“, а во него центарално место имаат старите лица кои се посетени во домашни услови. Во филмот се говори за пријателствата во минатото помеѓу различните етникуми.

На свечената манифестација свое обраќање имаше Градоначалникот на Град Скопје – Г-дин.Коце Трајановски, Деканот на Природно Математички Факултет проф. Ицко Ѓоргоски и проф.Илина Јакимовска од Институтот за Етнологија и Антропологја.

Истиот ден за Активот на жени пензионерки од Аеродром – Солидарност се организираше дисеминациска обука за околу 60 пензионерки. На оваа активност во рамките на Дневниот центар за стари лица и претходеше прошетка на Матка со 35 пензионери кои имаа можност да се запознаат со активностите кои ги спроеведува Тимот за спасување на планина на Црвен крст на град Скопје како и со основните алатки и опрема потребни за искачување на планина.

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE