Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

АРХИВА НА НАСТАНИ 2016

Отворен прв Ценатр за поддршка на лицата со оштетен вид во Р.Македонија

На 21 декември е отворен е првиот центар за поддршка на лицата со оштетен вид во Р.Македонија. Центарот за поддршка ќе ги поддржува лицата со оштетен вид и нивните семејства, со широк спектар на активности и работилници за здравствена превенција, образование, психо-социјална поддршка и инфомирање за правата на лицата со оштетен вид.
Центарот ќе служи како основен давател на социјални услуги во соработка со Националниот сојуз на слепи лица во Македонија, а менаџиран од страна на Црвен крст на град Скопје. Услугите ќе им даваат можност на лицата со оштетен вид не само да станат свесни за своите права, но исто така да ги застапуваат истите со цел поголема вклученост во општеството и квалитетот на живеење.

Центарот за поддршка на лицата со оштетен вид претставува нова компонента во рамките на проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот имплементиран од страна на Факултетот ЈИЕ.

Центарот е лоциран во просториите на Црвен крст на РМ (Бул.Кочо Рацин бр.13) со работно време од понеделник до петок од 09.00-17.00.

osteten vid1

osteten vid2

Волшебна елка на жеби

Водени од идејата дека секој човек,а посебно дете треба да се чувствува убаво и среќно за време на новогодишните празници Црвен крст на град Скопје во соработка со Ramstore Mall, ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа поддржани од а.д. Комерцијална банка по осми пат организира Новогодишен настан за децата без родителска грижа сместени во згрижувачки семејства.

На 05.12.2015г. тие ги запишаа своите новогодишни желби и заедно со волонтерите на Црвениот крст на град Скопје ги закачија на големата елка поставена во Ramstore Mall, а сите хумани граѓани можат да ја посетат Волшебната елка, да изберат лампион и да придонесат за среќата на некое од децата.

Во Ramsore Mall секој ден во период од 17.00 до 19.00 ќе бидат волонтери на Црвен крст кои ќе ги примаат подароците кои вие ќе ге купите или пак барајте ја Ана од Црвен крст на град Скопје на телефон 070/267-754 за цела координација и дополнителни информации.

Доделувањето на подароците ќе биде на 28.12.2015 година во Ramstore Mall со почеток во 11:00 часот.

Вашата поддршка ни е потребна.

elka1

elka2

Светски ден на лица со хендикеп

Во рамките на активностите поддржани од Комерцијална банка и оваа година заедно со лицата кои го посетуваат центарот за церебрална парализа Капиштец го прославивме 03 декември – Светскиот ден на лица со хендикеп. Настанот се организираше во новиот едукативен центар во Зоолошката градина –Скопје, а за одличната забава се погрижија пејачката Дани Димитровска како и учениците од средното музичко училиште Илија Николовски – Луј. Убавата музика и многуте насмевки придонесоа сите присутни меѓу кои и родителите на лицата и деца со аутизам да имаат убав и весел ден.
На 03 декември исто така е и роденден на центарот за лица со церебрална парализа Капиштец и симболично со голема торта прославивме 11 години од неговото постоење,а го прославивме и роденденот на еден од корисниците на центарот.

lica so hendikep

СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА - ОДБЕЛЕЖАНА УШТЕ ЕДНА НЕДЕЛА НА ГРИЖА ЗА СТАРИ ЛИЦА

Со низа активности и оваа година Црвен крст на град Скопје ја одбележа Неделата на грижа за стари лица во рамките на проектот ,, Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“.
Под мотото: СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА, традицијата продолжи и повеќе од 600 лица во трето доба беа дел од оваа недела. Како и секоја година, сервисот на Црвен крст на град Скопје се доближи до граѓаните преку отворени пунктови за здравствена превенција т.е. проверка на гликемија и крвен пртисок(пунктови: ТЦ Рамстор, Општина Чаир, КИЦ). За 180 корисници од домашни услови волонтерите подарија чаши со мотото на проектот, додека пак активните стари лица беа дел од изложба на дописни картички во рамките на која Црвен крст на град Скопје додели награди за најуспешните. Во новиот дневен центар за стари лица во општина Сарај се реализираше предавање на тема: ,,Психологија на стареење“ а секако во оваа недела тимот на проектот ги посети и штитениците на Геронтолошкиот Завод ,, 13 Ноември“.

stari lica

Театарска претстава

teatar

Во рамките на ЦКА ПХВ неделата која традиционално се одбележува од 21 до 27 септември, волонтерите од Kлуб на млади при Црвен крст на град Скопје на 13.11.2016г. (недела) во Драмски театар ја изведоа театарската претстава „Приказна за една идеја“. Преку изведбата волонтерите ја доближија приказната за формирањето на Црвениот крст, принципите, женевските конвенции, со акцент на ликот и делото на нобеловецот Анри Динан. Со огромен ентузијазам и посветеност младите на Црвен крст на град Скопје успеаа да го задржат вниманието на публиката во преполната сала. Претставата е по сценарио и режија на Снежана Конеска Руси која во изминатите три месеци одржуваше редовни проби и подготовки со младите кои беа дел од ова претстава.Програмата ова година е подржана преку Civika Mobilitas.

 

 

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE