Пребарувај по датум:

Новости

2019-08-22
На 22 август се одржа дисеминациска сесија за вработените во Црвен крст на град Скопје . На обуката присуствуваа вкупно 11 лица и истите добија...
2019-08-20
На 16 август се одржа дисеминациска сесија за новите волонтери, практикантите и помагателите ангажирани во различни програми во Црвен крст на град Скопје. На обуката...
2019-08-16
На 16 август се одржа дисеминациска сесија за новите волонтери, практикантите и помагателите ангажирани во различни програми во Црвен крст на град Скопје. На обуката...
2019-08-08
Тимот за одговор при катастрофи на Црвен крст на град Скопје, како дел од Единицата за дејствување и одговор при катастрофи, секоја година активно се...
2019-08-07
Центарот за безбедност на вода при Црвен крст на град Скопје во текот на месец јули имаше ангажирано 50 лица - сертифицирани спасители на затворени...
2019-08-07
Како дел од проектот „Сите сити“ инициран од здружението Ајде Македонија чија цел е искористување на вишоците храна и поттикнување на општествена одговорност, компанијата „Виталиа“ донираше 1400 кг. мусли...
2019-07-29
Црвен крст на град Скопје, со поддршка на Општинска организација на Црвен крст Кисела Вода и во соработка со Институтот за Трансфузиона медицина традиционално, на...
2019-07-24
На ден 19.07.2019(петок) година одржана е интерактивно оперативна вежба за заштита и спасување “ЗАЕДНИЧКИ ОДГОВОР 2019” во регионот на с. Миладиновци ,с. Петровец ,с. Бунарџик...
2019-07-23
Во просториите на Мобилен тим Липково во с. Лојане, Црвен крст на град Скопје преку мобилните тимови за помош и поддршка на мигранти, организираше акција...
2019-07-23
Како резултат на долгогодишната соработка помеѓу Црвениот Крст на град Скопје и Баварскиот Црвен Крст, во периодот од 13.07.2019 до 20.07.2019 две претставнички од Црвен...
2019-07-16
На ден 16.07.2019 во просториите на Црвен крст на Република Македонија беа доделени сертификати за 17 лични асистенти. Сите кандидати кои ги посетуваа обуките за...
2019-07-16
Црвен крст на град Скопје во соработка со Пасворд продукција и оваа година го обезбедуваше Д-Фестивал во Дојран, кој оваа година беше најпосетен, со повеќе...
2019-07-16
Во организација на Меѓународната Федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во Ораховица, Р. Хрватска се одржа деветдневна обука за идни членови на Регионалните тимови...
2019-07-16
50 лица изминатиот период добиваат топол оброк преку иновативното решение на „Сите сити – Ајде Македонија” со поддршка на Црвен крст. Храната е свежо подготвена...
2019-07-16
Во насока на психосоцијална поддршка на деца со вродени срцеви аномалии, Црвен крст на град Скопје и Специјалната болница Zan Mitrev Clinic во периодот од...
2019-07-16
Претставници на Црвен крст на Црна Гора во периодот од 4 до 6 јули престојуваа во студиска посета на нашето Национално друштво а истата се...
2019-07-09
И оваа година бевме дел од Exit Festival во Нови Сад. Двајца наши искусни волонтери, лекар и парамедик беа дел од големиот мизички настан. Тие...
2019-07-09
Во рамките на Црвениот крст на град Скопје со поддршка на Градот Скопје започнуваме со имплементација на нов социјален сервис, сервис за поддршка на ранливи...
2019-07-09
Во изминативе неколку дена се одржаа две обуки за дисеминација за спасителите кои се ангажирни на Aqua паркот во Скопје. На двете обуки присуствуваа вкупно...
2019-07-09
Зоолошката градина е едно од омилените места за дружење на волонтерите на Црвен крст на град Скопје и корисниците од дневниот центар за церебрална парализа....
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.