Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

Телемарк Црвен крст, Норвешка

Твининг проект

Црвен крст на град Скопје – Телемарк Црвен крст, Норвешка

Меѓународна конференција замиграции и научени лекции од мигрантската криза


10 члена делегација од Телемарк Црвен крст- Норвешка, во периодот од 8-10 јуни, беше во посета на Црвен крст на град Скопје, како дел од активностите во рамки на Твининг проектот кој се реализира помеѓу двете организации. Во текот на посетата реализирана беше средба со секретарот и службата во организацијата во текот на која се презентираа активностите и идните предизвици за двете организации, а посетени беа и дневниот центар за стари лица и дневниот центар за дарување крв во ДХО Даре Џамбаз. Организирана беше и посета на привремениот транзитен камп за мигранти Гевгелија, каде директно се запознаа со работата на мобилните тимови и функционирањето на овој камп.

На 9 јуни, заедно со претставници од Национални друштва на Црвен крст од Србија, Хрватска, Албанија и Црна Гора, соработници од УНХЦР, НВО сектор, владини институции и Министерства како и претставници од Црвен крст на РМ и Црвен крст на Град Скопје, гостите од ЦК Телемарк, Норвешка беа дел од Меѓународната конференција за миграции и научени лекции од мигрантската криза, чиј домаќин беше Црвен крст на град Скопје. Преку споделување на досегашни активности на ова поле, научени лекции и емотивни приказни на мигранти- денес дел од движењето на Црвен крст, донесени беа повеќе заклучоци и препораки за идни кризни состојби. Плодните дискусии и споделените искуства мотивираат за идни активности од ваков карактер со цел полесно справување со мигрантски движења, соодветен хуманитарен одговор, како и олеснување на страдањата на лицата кои мигрираат.

11.06.2018 1

 

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE